.jpg)
.jpg)
Het leven van kokossuikerboeren
Voor Ponisih en haar familie zijn kokospalmen hun levensonderhoud en erfgoed. Voor een suikerzak moet heel wat werk verzet worden. De werkdagen beginnen vroeg in de ochtend om het sap uit de palmbomen te halen. Het sap wordt vervolgens gemengd met water en gekookt tot een siroop, waardoor het kan drogen en kristalliseren. Daarna breken ze het gedroogde sap om er suikerkorrels van te maken, zoals je die ook in de winkel vindt.
Een nieuwe generatie aanmoedigen
“Kinderen van mijn generatie vinden het niet cool om boer te zijn”, zegt Ika Irawati, bestuurslid en penningmeester van de coöperatie. Ze ziet echter veel mogelijkheden in haar dorp en in het bijzonder voor kokossuikerboeren. Ze organiseert bijeenkomsten voor de vrouwelijke leden van de coöperatie om hen meer kansen te bieden. Zo geeft ze trainingen over biologische landbouw en verwerking. Haar streven is dat iedereen moderne landbouwpraktijken omarmt.
Het leven van kokossuikerboeren
Voor Ponisih en haar familie zijn kokospalmen hun levensonderhoud en erfgoed. Voor een suikerzak moet heel wat werk verzet worden. De werkdagen beginnen vroeg in de ochtend om het sap uit de palmbomen te halen. Het sap wordt vervolgens gemengd met water en gekookt tot een siroop, waardoor het kan drogen en kristalliseren. Daarna breken ze het gedroogde sap om er suikerkorrels van te maken, zoals je die ook in de winkel vindt.
Een nieuwe generatie aanmoedigen
“Kinderen van mijn generatie vinden het niet cool om boer te zijn”, zegt Ika Irawati, bestuurslid en penningmeester van de coöperatie. Ze ziet echter veel mogelijkheden in haar dorp en in het bijzonder voor kokossuikerboeren. Ze organiseert bijeenkomsten voor de vrouwelijke leden van de coöperatie om hen meer kansen te bieden. Zo geeft ze trainingen over biologische landbouw en verwerking. Haar streven is dat iedereen moderne landbouwpraktijken omarmt.