De persoon achter jouw product

Ponisih

Fairtrade Kokossuikerboer
Paspoort
Naam
Ponisih

Product


Coƶperatie
Indonesië Koperasi Simpan Pinjam

Ponisih

Ponisih vertrok ooit van het platteland op het eiland Java, Indonesië, naar de stad. In de hoop een beter leven op te kunnen bouwen, verliet ze haar ouderlijk huis. Maar het leven in de stad was zwaarder dan verwacht; het was regelmatig afzien voor Ponisih. Het was tijd voor verandering. Ze besloot terug te keren naar het platteland en in de voetsporen te treden van haar voorouders: ze werd kokossuikerboer.
Naam
Ponisih
Product

Coƶperatie
Indonesië Koperasi Simpan Pinjam

Het leven van kokossuikerboeren
Voor Ponisih en haar familie zijn kokospalmen hun levensonderhoud en erfgoed. Voor een suikerzak moet heel wat werk verzet worden. De werkdagen beginnen vroeg in de ochtend om het sap uit de palmbomen te halen. Het sap wordt vervolgens gemengd met water en gekookt tot een siroop, waardoor het kan drogen en kristalliseren. Daarna breken ze het gedroogde sap om er suikerkorrels van te maken, zoals je die ook in de winkel vindt.

Een nieuwe generatie aanmoedigen
“Kinderen van mijn generatie vinden het niet cool om boer te zijn”, zegt Ika Irawati, bestuurslid en penningmeester van de coöperatie. Ze ziet echter veel mogelijkheden in haar dorp en in het bijzonder voor kokossuikerboeren. Ze organiseert bijeenkomsten voor de vrouwelijke leden van de coöperatie om hen meer kansen te bieden. Zo geeft ze trainingen over biologische landbouw en verwerking. Haar streven is dat iedereen moderne landbouwpraktijken omarmt.

"Het levensonderhoud van mijn familie is altijd afhankelijk geweest van kokospalmen. Zo ben ik opgegroeid, dit zijn mijn roots die ik niet achter me kan laten."

Het leven van kokossuikerboeren
Voor Ponisih en haar familie zijn kokospalmen hun levensonderhoud en erfgoed. Voor een suikerzak moet heel wat werk verzet worden. De werkdagen beginnen vroeg in de ochtend om het sap uit de palmbomen te halen. Het sap wordt vervolgens gemengd met water en gekookt tot een siroop, waardoor het kan drogen en kristalliseren. Daarna breken ze het gedroogde sap om er suikerkorrels van te maken, zoals je die ook in de winkel vindt.

Een nieuwe generatie aanmoedigen
“Kinderen van mijn generatie vinden het niet cool om boer te zijn”, zegt Ika Irawati, bestuurslid en penningmeester van de coöperatie. Ze ziet echter veel mogelijkheden in haar dorp en in het bijzonder voor kokossuikerboeren. Ze organiseert bijeenkomsten voor de vrouwelijke leden van de coöperatie om hen meer kansen te bieden. Zo geeft ze trainingen over biologische landbouw en verwerking. Haar streven is dat iedereen moderne landbouwpraktijken omarmt.

Bekijk video